De vraag die wij dikwijls krijgen is; ‘Waar gaat het geld dan heen?’ Vaak antwoorden we dan met de uitleg gegeven op de website van KWF kankerbestrijding, maar we willen graag een tastbaarder antwoord geven. Onlangs hadden wij het genoegen om dr. Nelleke Ottevanger te interviewen voor Rijden tegen Kanker die ons meer heeft uitgelegd over waar het geld naar toe gaat. Nieuwsgierig? Lees hier meer!

Beste Nelleke,  

Ontzettend leuk dat je via dit korte interview wil bijdragen aan onze rally Rijden tegen Kanker. Allereerst nog een klein stukje over onze rally. 

Voor het vierde jaar op een rij organiseren acht studenten van RSC/RVSV de rally Rijden tegen Kanker. Een dag bestaande uit een halfdaagse rally, sterrendiner, veiling en loterij. Vorig jaar is er maar liefst 75.000 euro opgehaald en in de afgelopen drie jaar is er in totaal al meer dan 150.000 euro opgehaald!

Dit jaar gaat het erg goed met de rally; we hebben meer inschrijvingen dan ooit (uitverkocht!), veel vernieuwende aspecten (nieuwe startlocatie, rally-uitzetters en website), hebben we al 10.000 euro opgehaald en gaat de social media harder dan ooit. 

De vraag die wij dikwijls krijgen is; ‘Waar gaat het geld dan heen?’ Vaak antwoorden we dan met de uitleg gegeven op de website van KWF kankerbestrijding, maar we willen graag een tastbaarder antwoord geven. 

Recent heb je weer een subsidie hebt gekregen van KWF kankerbestrijding, gefeliciteerd! Echt fantastisch dat je je naast je vak als oncoloog zo inzet als onderzoeker. 

Vandaar de vraag of je een aantal van de volgende vragen zou willen beantwoorden om onze achterban een goed beeld te geven waar hun donaties naar toe gaan.

Dr. Ottevanger, waarom heeft u gekozen voor het vak van oncoloog?

Het is mooi om mensen die een ziekte hebben die veel angst inboezemt, te helpen, door ze soms te genezen of anders te zorgen dat ze minder klachten hebben van hun ziekte, zodat ze toch weer kunnen genieten van hun leven, ook al is het soms maar tijdelijk. 

Waar doet u met name onderzoek naar?

Mijn onderzoek richt zich op 2 onderwerpen: kwaliteit van zorg  voor patiënten en immunotherapie bij gynaecologische patiënten.

We zoeken naar  methodes om patiënten te  leren beter te weten wat ze belangrijk vinden voor hun leven en dat te vertellen aan hun arts, en omgekeerd artsen te leren om patiënten beter uit te nodigen om te vertellen wat hun behoeften zijn om wel of niet te behandelen. Daarnaast zoeken we naar manieren om vast te stellen wat kankerbehandelingen voor invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten en hoe we bijvoorbeeld door sportprogramma’s de kwaliteit van leven van patiënten weer kunnen verbeteren.

Het tweede onderwerp betreft immunotherapie bij eierstok- en baarmoederkanker. Hierbij zoeken we naar de meest optimale  afweercellen om de kanker te bestrijden. Die halen we uit de bloedbaan van patiënten, kweken we op buiten het lichaam met antigenen van de tumor en injecteren we dan weer in lymfeklieren  van de patiënten. Een andere manier is dat we afweercellen uit het navelstrengbloed van pasgeboren baby’s halen die we ook weer verder opkweken, waarna we ze in de buikholte van patiënten inbrengen zodat ze de kankercellen kunnen vernietigen.  

Wat heeft dat onderzoek uw patiënten tot dusver gebracht?

We weten dat patiënten die goed voorgelicht zijn over hun behandeling en goed nagedacht hebben over wat ze belangrijk vinden voor hun leven gelukkiger zijn en meer tevreden over de keuze van hun behandeling. Daarnaast weten we dat sporten tijdens en na de behandeling van kanker leidt tot een betere kwaliteit van leven en minder vermoeidheid op de langere termijn.

Wat betreft de immunotherapie staat dit voor de gynaecologische kankers nog in de kinderschoenen en weten we nog niet heel goed wat de resultaten op de langere termijn zullen zijn.

 

Waarom is het geld van KWF kankerbestrijding zo belangrijk voor de preventie en behandeling van kanker?

Zonder subsidiegelden kunnen we niet zulke innovatieve experimenten met immunotherapie doen, omdat het nu nog gaat om relatief arbeidsintensieve en kostbare behandelingen, waarvoor we meer bewijs voor effectiviteit zoeken. 

Wat zou u de (st)rijders en studenten van Rijden tegen Kanker nog willen meegeven? 

Rij voorzichtig!