Een onvergetelijke ervaring

De Rijden tegen Kanker rally rijden is ieder jaar weer een onvergetelijke ervaring. Oude bekenden zien elkaar terug, nieuwe vriendschappen worden gesloten.

De voorbereidingen en voorpret beginnen al een paar dagen vantevoren.  De check van de auto en bescheiden.

Als eigenaar van een echte klassieker die dateert uit 1971 ervaar ik altijd wel wat uitdagingen. Dus de auto even testen op gebreken is geen onnodige luxe.  Motor even starten om te kijken of toevallig toch net niet de accu leeg is, check op lampen en banden, tank vullen, alles even netjes oppoetsen en last but not least het klaarleggen van alle rally bescheiden. Een vergrootglas en liniaaltje zijn namelijk belangrijke assets voor de Navigator en kunnen net het verschil maken in de ranking van het eindklassement.  Naast genieten van de prachtige route die ieder jaar weer wordt uitgezet, is het zo nauwkeurig rijden van de opgedragen route een echte sport!

Op de dag zelf begint de spanning al meteen als ik mijn gordijnen open. Is het mooi weer?  Met een cabrio altijd een heerlijk vooruitzicht om “open” te rijden.

Dan op weg naar de start locatie.  Ieder jaar weer een prachtige happening bij de Rijden tegen Kanker rally. Alle rijders met de meest prachtige klassiekers en neo-klassiekers verzamelen zich, melden zich bij de organisatie en krijgen hun rally tas overhandigd. De ervaren Rally rijders herken je steevast aan hun rally outfits. Of ze ook zo ervaren rijden als ze er uit zien, blijft de hamvraag!

Dan de uitleg van de rally door de rally organisatie. Alvast een tip, zorg dat je altijd even goed oplet en goede nota neemt van de aanvullende opmerkingen en adviezen. Ook dit kan net het verschil maken!

De vlag dwarrelt omlaag en het festijn begint.

Onze tocht laat ons ook dit jaar prachtige plekjes zien van ons Nederlandse landschap. Bolletje- Pijltje en de foto’s leiden onze tocht in goede banen. Samen met mijn zusje, die navigeert, vinden gestaag we onze weg en zoeken we naar de bordjes. Welke bordjes zijn ook al weer alleen geldig, die rechts staan of die links staan?  Dan eindelijk koffie pauze even bijkomen, socializen en dan weer door.

Ondertussen vormt zich ook een band met de andere rally auto’s die bij je in de buurt rijden.   Samen fout rijden kan immers ook heel gezellig zijn. De weg slingert zich door het landschap en aan het einde van de dag komt de skyline van Rotterdam weer in zicht.  De alombekende Erasmus Universiteit is de finish van de rally. Dan op naar de sociëteit voor het avondprogramma.

Tijdens de borrel op het terras van de aller mooiste sociëteit van Nederland “Walhalla” worden alle (vooral veel sterke)  verhalen van de dag verteld. Want, alle rally rijders zijn goden en godinnen!  Altijd een moment van opluchting; het zit er op, het blijft toch altijd een uitdaging om ingespannen de juiste route te rijden, maar vooral tijd voor een lach.

In sociëteit Walhalla zijn de tafels prachtig gedekt. Diner is ieder jaar weer een culinair hoogstandje door de kok van Amarone. Heerlijke wijnen verzorgd door Wijnhuis Peeters.

Dan het verhaal van de rally commissie als ook van het KWF en Bibian Mentel….dan volgt er een traan. Ieder jaar weer word je je op dat moment bewust van je blessings en de verschrikkelijke impact die de ziekte kanker op haar patienten en hun omgeving heeft.  Chapeau voor het doorzettingsvermogen en de weerbaarheid die iedere kanker patient ten toon spreidt.  Met elkaar doen we ons best om aan een oplossing bij te dragen.

Immers door mee te rijden met de Rijden tegen Kanker Rally maken we samen met het RSC / RVSV een vuist tegen deze ziekte en proberen wij die dag met z’n allen de ziekte een halt toe te roepen.

Met de veiling die volgt kan iedereen zijn steentje of steen bijdragen.  Sponsoren hebben bijzonder genereus werkelijk de meest bijzondere items ter beschikking gesteld.

Dan de uitslag…. Ik weet toch zeker dat ik alle bordjes had gezien, heb ik er dan toch een, twee nee zelfs drie gemist? Enfin niet getreurd. Volgend jaar is er weer een rally met weer een kans op goddelijk succes.  De gemoedelijkheid en onderlinge band die wij met elkaar al al die jaren hebben door onze Rotterdamse studententijd wordt door de rally weer opnieuw bekrachtigd en nu gemengd!  Buitengewoon mooi!

Marguerite Soeteman-Reijnen

1986

Bennie Belazerd