Terug naar Over Ons

Toen mijn oma de diagnose galblaaskanker kreeg was dat het begin van een aantal jaren onzekerheid en operaties. Galblaaskanker is relatief zeldzaam en komt per jaar bij maar 200 tot 250 mensen voor. Bij galblaaskanker is de standaardprocedure dat een deel van galblaas wordt weggesneden om zo te voorkomen dan tumorcellen zich via het lymfesysteem uitzaaien naar het hele lichaam. In eerste instantie leek deze operatie geslaagd en was de kanker weg. Echter bleek bij een controle dat de kanker toch terug was en uitgezaaid. Uiteindelijk is de behandeling gestaakt en overleed mijn oma.

Tijdens mijn eerste jaar studie kreeg ik last van steken in mijn rechter bovenzij. In eerste instantie dacht ik dat het niks was, maar omdat de klachten bleven is er toch voor de zekerheid een echo gemaakt. Hieruit bleek dat er een poliep in mijn galblaas zat. Normaal gesproken is er dan niet zo veel aan de hand, maar gezien de geschiedenis van mijn oma was dit toch even schrikken. Na aanvullend onderzoek blijkt dat de gevonden poliep relatief klein en goedaardig is. De komende jaren moet het in de gaten worden gehouden, maar de kans dat de poliep gaat groeien en preventief weggehaald moet worden is klein. Door onder andere de onderzoeksgelden van KWF kunnen dergelijke symptomen steeds eerder en accurater opgespoord worden.

Na vier geslaagde edities mogen wij het stokje overnemen en de eerste lustrum editie neer zetten. Met het organiseren van deze rally en de evenementen vooraf aan de rally wil ik bijdragen aan KWF en zo veel mogelijk geld op halen om verder onderzoek naar
kanker te ondersteunen.