Terug naar Over Ons

Al in de eerste maand van mijn leven kwam ik voor het eerst in aanraking met de ziekte kanker. De uitstapjes met mijn opa mee naar het ziekenhuis werden ondertussen niets meer dan een gewoonte. Met een droom al sinds groep 2 om later dokter te worden, maakte ik dan ook de belofte aan hem dat ik het medicijn tegen kanker zou zoeken, zodat niemand zulke donkere tijden meer hoeft mee te maken.

Een strijd tegen dikke darmkanker die voor mijn opa dertienjaar duurde en die resulteerde in het verwijderen van een stuk dikke darm en van één van de longen en uiteindelijk uitzaaiing naar o.a. zijn botten, hersenen een huid. Het verlies kwam misschien niet als donderslag bij heldere hemel, maar de pijn en de machteloosheid die het veroorzaakte bij mij werd er niet minder door.

Vier jaar geleden werd mijn oma gediagnosticeerd met schildklierkanker. Een aantal operaties en bestralingen later, bleek dat de artsen niets meer voor haar konden betekenen. Opnieuw werd ik overvallen door de onmacht. Met de kennis die ik nu opdoe gedurende mijn opleiding geneeskunde, in combinatie met mijn persoonlijke ervaring, doe ik een tweede poging om met de omstandigheden om te gaan. Een goede manier hiervoor bestaat natuurlijk niet en makkelijk zal het nooit worden.

De impact van kanker heeft mijn wereld flink doen opschudden. De machteloosheid heb ik tegenwoordig omgeruild voor een sterke motivatie tijdens mijn opleiding en brengt mij tevens hier. Het liefst zou ik willen dat de gouden pil ontdekt wordt, maar de weg naar een toekomst waarin kanker niet meer de overhand heeft, vergt nog veel onderzoek. Hier is geld voor nodig en daarom vraag ik u om samen met ons de handen ineen te slaan. Zowel oud als jong kan een bijdrage leveren aan de onderzoeken naar (nieuwe) behandelmethodes, de genezing en misschien zelfs de preventie van kanker. Ik kijk er erg naar uit om met mijn gedreven team een prachtige dag neer te zetten en hoop u 19 september te zien.